Bruis: Ontspanning, balans en energie voor ondernemende vrouwen

De slavendrijver van de 21e eeuw

We hebben er allemaal wel eens mee te maken met deze slavendrijver…. Diegene die ons pusht om onze grenzen te verleggen of te negeren….WIJ ZELF! En hoe gaan we daar mee om?

Gaat het over grenzen stellen aan anderen of gaat het juist over grenzen stellen aan jezelf?

Vaak blijkt dat mensen het toch niet zozeer moeite hebben om “nee” te zeggen tegen anderen, maar het vaak lastig vinden om zichzelf een halt toe te roepen.
Herken je dat? Dat je altijd je werk moet afmaken? Of dat je denkt dat het best nog even kan om een uurtje door te gaan en dat klusje af te ronden? Of toch nog even naar de sportschool, want je bent immers al een week niet geweest! Of denk je dat het niet kunt maken tegenover iemand anders om voor jezelf te kiezen? En dan vraag jij je af waarom je zo vaak moe bent?

 

Hoe merk je dat je te ver bent gegaan?

Soms is het goed om jezelf te pushen, topsporters doen dat elke dag. En je kunt er zeker baat bij hebben om over je grens te gaan. Het wordt pas vervelend wanneer je merkt dat je geen energie meer hebt en allerlei klachten begint  te krijgen. Je voelt je gefrustreerd en ergert je aan van alles. Grenzen vervagen en de balans raakt volledig zoek.

 

1001 redenen om over je grenzen te gaan;

wees niet bang, ik ga ze heus niet allemaal noemen :-)

  • Trots op jezelf wanneer je jezelf hebt overtroffen
  • Gevoel van voldoening om iets af te hebben
  • Blij met het resultaat
  • Anderen niet willen teleurstellen, kwetsen of afwijzen
  • Aardig en goed gevonden willen worden
  • Het perfect willen doen
  • Denken dat je faalt wanneer je iets niet doet
  • Enzovoort….

 

Stel jezelf eens de vraag

Vraag jezelf eens af van wie je zo hard moet werken? Moet dat van een ander? Of zit je er zelf achter? Zit er een stemmetje in je hoofd die jou steeds aanspoort om verder te gaan?

Wat “moet” je allemaal van jezelf? En waarom eigenlijk? Wat win je er mee, behalve het directe resultaat?

Is het reëel wat je van jezelf vraagt? Zorg je dan goed voor jezelf?

Vaak ben JIJ zelf jouw grootste struikelblok in het niet respecteren van je grenzen. Je bent je eigen slavendrijver.

 

Kiezen

Dat is dan goed nieuws!
Want dat betekent dat je er ook voor kunt kiezen om het anders te gaan doen, door vanaf nu jezelf voorop te stellen. Jij moet voor jezelf zorgen. Simpelweg omdat niemand anders het kan doen. Als je dit lastig of egocentrisch vindt, bedenk dan eens: wat hebben anderen aan mij als ik niet goed voor mezelf zorg?

 

Ons lichaam is wijs

Lang voordat we uitgeput, opgebrand of gefrustreerd zijn geeft ons lichaam al signalen af. Een stijve nek, hoofdpijn, eczeem, buikpijn, flinke vermoeidheid, noem maar op. En misschien heb je die signalen weggewuifd of er mee leren leven omdat je dacht dat het er nu eenmaal bij hoort. Vaak linken we de signalen van ons lichaam niet aan ons eigen grensoverschrijdende gedrag. Maar ergens van binnen weten we wel dat het anders kan. Begin eens met het opmerken van signalen en je af te vragen wat daar voor behoefte achter schuilt.

 

Behoeften

Vermoeidheid en/of frustraties kunnen ontstaan door het langdurig negeren van je eigen grenzen en dus van je behoeften. Want daar gaat het eigenlijk over: jouw behoeften. Er is niks mis mee om daar wat meer rekening mee te houden. En je moet ze kennen om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Wat heb jij nodig? Hoeveel slaap? Welke voeding? Hoeveel beweging? Wat helpt je om te ontspannen? Hoeveel ontspanning heb je nodig?

Als je de signalen (en de behoeften) van je lichaam serieus neemt, neem je de ruimte in die je nodig hebt. En dat voel je ook: het geeft je een gevoel van rust en vrijheid.

Yoga helpt je om aandachtig naar je lichaam te leren luisteren en eerder de signalen op te pikken zodat je op tijd de keuze kunt maken om goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast leert het je om goed te kunnen ontspannen, zodat je lichaam zich herstelt en weer op kan laden met hernieuwde energie.
Kom gerust eens langs in Bussum om mee te doen met een uurtje Krachtopbouwende Yoga of Relax Yoga. Je bent van harte welkom.

Meld je nu aan voor mijn
Bruistablet


Hierin vind je praktische tips en oefeningen om meer rust en tijd voor jezelf te krijgen


jouw e-mail adres wordt niet met anderen gedeeld


* = verplicht veld
Esteriek de Heij
013


"Neem je signalen van stress serieus en doe er wat mee! Dat is één van de belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door meer met fysieke en mentale oefeningen bezig te zijn en tijd te maken voor ontspanning heb ik weer de energie om te doen wat ik wil doen en voel ik me fit."


Lees meer over Esteriek

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.