Bruis: Ontspanning, balans en energie voor ondernemende vrouwen

Hoe maakbaar is geluk?

Happiness just ahead

“On every level another devil”

Tijdens een training heb ik dit eens van mijn coach geleerd. Hoeveel je ook leert, verandert en ontwikkelt; in elke fase kom je wel weer een bepaalde uitdaging tegen. Soms een nieuwe en sommige uitdagingen zijn zo hardnekkig dat ze je voor een hele lange tijd achtervolgen.

Je kunt er van balen, in je zelfmedelijden gaan zitten, er tegen vechten, het ontwijken, het uitstellen (vaak mijn favo strategie) of je kunt het aanpakken en er het beste van maken. Want juist die momenten betekenen groei: wanneer je uit je comfort-zone stapt en bibberend een sprong waagt in het diepe. Misschien val je en heb je een blauwe plek. Dan leer je wat je de volgende keer anders kunt doen. Of je merkt dat je uiteindelijk weer stevig landt op beide voeten. Dat geeft je vertrouwen in jezelf en de volgende keer ga je deze uitdaging lachend aan.

We krijgen wat we nodig hebben om ons potentieel te kunnen ontvouwen. Als we maar durven ons eigen pad te lopen, in onszelf te geloven en ons niet laten tegenhouden door angsten. Of door wat andere mensen vinden dat we wel of niet moeten doen. Of door onze behoefte om te willen voldoen aan bepaalde standaarden die eigenlijk niet bij ons passen. Uiteindelijk zijn onze uitdagingen de stapstenen die ons helpen te groeien en (nog) gelukkiger te worden.

 

Geluksgevoel

Ons geluksgevoel kunnen we voor 40% zelf beïnvloeden volgens wetenschappelijk onderzoek (Lyubomirsky, 2007). Volgens dit onderzoek wordt slechts 10% van ons geluksbeleving bepaald door onze omstandigheden. 50% is aanleg. Dat zou dus betekenen dat geluk voor 40% maakbaar is. En dat heeft alles te maken met de manier waarop we naar de wereld en naar onszelf kijken. Hoe we met tegenslagen omgaan en hoe optimistisch we in het leven kunnen staan. Dankbaarheid, behulpzaam zijn, leven in het moment en kunnen genieten van kleine dingen worden ook genoemd als factoren die geluk positief beïnvloeden.

 

Yoga en geluk

Bovenstaand sluit mooi aan bij wat yoga voor veel mensen betekent. Genieten van het moment. Geen oordelen. Niks moeten. Even stilstaan en bewustzijn van wat er is. Zonder te hoeven presteren.

“You are where you need to be. Just Breathe”.

 

Meld je nu aan voor mijn
Bruistablet


Hierin vind je praktische tips en oefeningen om meer rust en tijd voor jezelf te krijgen


jouw e-mail adres wordt niet met anderen gedeeld


* = verplicht veld
Esteriek de Heij
013


"Neem je signalen van stress serieus en doe er wat mee! Dat is één van de belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door meer met fysieke en mentale oefeningen bezig te zijn en tijd te maken voor ontspanning heb ik weer de energie om te doen wat ik wil doen en voel ik me fit."


Lees meer over Esteriek

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.