Bruis: Ontspanning, balans en energie voor ondernemende vrouwen

Hoe lekker lanterfanten productief kan zijn

Ontspan tijdens werk

Ben jij ook zo iemand die altijd bezig is? Terwijl je druk een mail aan het typen bent, bedenk je dat je nog boodschappen moet halen en wat zullen we eigenlijk eten vanavond? Overvolle agenda’s zijn meer regel dan uitzondering. Je bent druk met van alles en vaak ook nog tegelijk. In ieder geval in gedachten heb je al je volgende actie of taak gepland, of razen deze door je hoofd heen. Het gaat maar door en je zwemt zo goed mogelijk mee in de stroming terwijl je probeert je hoofd boven water te houden. Eigenlijk ben je voortdurend actief en voelt het gewoon heel vreemd om niet bezig te zijn. Onnatuurlijk.

Wat zou het toch fijn zijn om even te kunnen ontspannen en niks te moeten van jezelf.

Maar wanneer je dan eindelijk een moment van ontspanning hebt, kun je er moeilijk van genieten. Je kunt je werk niet loslaten of je voelt je schuldig omdat er nog zoveel te doen is. Je weet eigenlijk diep van binnen wel dat je tijd voor jezelf wilt maken en moet nemen zelfs, maar toch doe je het niet voldoende.

Nieuws

Het is niet nieuw dat er balans moet zijn tussen inspanning en ontspanning. Wat misschien wel nieuw is, is dat het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten om te ontspannen. Sterker nog, wanneer je voldoende relaxed kun je juist beter presteren, dus levert het je tijd op!

Even niets doen = efficiënt

Lanterfanten, niksen, rondlummelen, dagdromen; onthaasten dus. Het staat ons tegen omdat het zo niet productief lijkt. Ergens hebben we er ontzettende behoefte aan, maar dat brein houdt ons tegen. Want we vinden dat we van alles moeten. En wel nu.

Maar de hersenen hebben pauze nodig om te rusten en te kunnen herstellen. Net als topsporters ook rust moeten inbouwen in hun trainingsschema, moeten wij doodgewone hardwerkende vrouwen dat ook. Verandering van omgeving en activiteit werkt verfrissend en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dus productiever bent, minder fouten maakt en alert blijft.
Daarnaast ontstaan de meeste creatieve en inspirerende ideeën niet wanneer we onszelf urenlang achter de computer opsluiten, maar juist wanneer we lekker aan het dagdromen zijn. Of een wandeling maken. Of onder de douche staan.

Verandering van omgeving en activiteit en even terugschakelen is dus goed voor onze productiviteit.

Schuldgevoel

En als het goed is voor je productiviteit, is het natuurlijk totaal overbodig om je er schuldig over te voelen. Zet dat gevoel maar snel overboord.

Dus neem tussen het werk door regelmatig een momentje om even te niksen; dagdromen of een kletspraatje te maken met een collega of buurvrouw. Maar doe het niet té vaak, anders heb je kans dat je straks helemaal geen werk meer hebt 😉

Tussen-het-werk-door-opfris-tips

1.       Ga een stukje wandelen
2.       Doe wat korte rek- en strekoefeningen
3.       Maak een praatje met een collega of bel iemand op om even te kletsen
4.       Doe een power-nap
5.       Staar 5 minuten uit het raam naar de lucht en de wolken
6.       Ga een boodschap doen
7.       Poets je tanden voor een opgefrist gevoel

 

Meld je nu aan voor mijn
Bruistablet


Hierin vind je praktische tips en oefeningen om meer rust en tijd voor jezelf te krijgen


jouw e-mail adres wordt niet met anderen gedeeld


* = verplicht veld
Esteriek de Heij
013


"Neem je signalen van stress serieus en doe er wat mee! Dat is één van de belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door meer met fysieke en mentale oefeningen bezig te zijn en tijd te maken voor ontspanning heb ik weer de energie om te doen wat ik wil doen en voel ik me fit."


Lees meer over Esteriek

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.